ajurveda

AJURVEDA IN MARMA TERAPIJA

Ajurveda je znanost o življenju, marma terapija pa je njen integralni del. Je starodavni medicinski sistem, nastal v Indiji in je mati vseh drugih medicinskih sistemov. Ajurveda se ukvarja s človekom v celosti, z vseh vidikov njegovega življenja. Pravimo ji tudi 'Božanska medicina'.

Temelji na Samkhya filozofiji in načelu petih elementov, ki pravi, da je človek in vse kar obstaja kombinacija in preplet petih elementov – zemlje, vode, ognja, zraka in etra. Naravno ravnovesje petih elementov so različne konstitucije. Neravnovesje teh petih elementov pa se imenuje »dosha«. Glavna skrb ajurvede je prepoznavanje doš, njihovo pravilno uravnovešanje in preprečevanje njihovega nastanka. Eden med najpomembnejšimi koncepti ajurvede je koncept treh doš: vata, pita in kapha. Doše so različne kombinacije petih elementov in so edinstvene za vsakega človeka posebej. Govorijo nam o naravi neravnovesja. Tri doše upoštevamo pri določanju konstitucije posameznika, pri določanju izvora bolezni, pri obravnavah in metodah za vzdrževanje dobrega zdravja, pri vsakodnevni rutini in tisti povezani z letnimi časi, pri očiščevalnih terapijah (pancha karma), pri terapijah za tonifikacijo telesa, pri masažah, pri prehrani, pri vzdrževanju telesne kondicije, jogi itd.

Z ajurvedsko diagnostiko oziroma svetovanjem terapevt ugotovi stanje klienta.

Pregled vsebuje:

•             Pogovor

•             Pregled jezika, oči in nohtov

•             Pulzna diagnoza

Na podlagi opravljene diagnoze terapevt predlaga terapijo, ki je sestavljena tako, da uravnava klientovo specifično neravnovesje. Ajurvedska terapija vsebuje določitev primerne prehrane, aromaterapijo, marma masažo, sprostitvene in druge aktivnosti, ki pomagajo človeku, da zopet vzpostavi ravnovesje, zdravje in srečo v svojem telesu in umu.

Ajurvedska marma masaža je starodavni sistem masaže, na osnovi katerega so nastale številne poznejše oblike masaže. Skozi energijski sistem (čakre, nadije in marme) uravnava ravnovesje življenske sile in blagodejno deluje na telo in um. Terapevt s skrbno premišljenimi gibi sledi energijskim potem in stimulira akupunkturne točke na telesu. S tem odpravlja zastoje v pretoku energije in sproži samodejno razstrupljanje telesa. Tako se začne vzpostavljati homeostaza ali naravno ravnovesje. Masaža ima globok sproščujoč učinek. Deluje na vsa tkiva, organe in kanale ter jih revitalizira. K dodatnemu učinku pripomorejo še izbrana masažna olja, ki odgovarjajo posamezni konstituciji klienta.

V Anandajoga centru, Trpinčeva ulica 71 v Ljubljani se ukvarjamo z ajurvedskim svetovanjem (diagnostiko) in izvajanjem zdravilnih masaž.

Prijave in naročila sprejemamo na telefonski številki 041 928-327 ali po elektronski pošti: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.