jala neti jala neti  
 

Jala neti - Posodica za spiranje nosnic

Naročite jo lahko po telefonu 041 928-327. Cena 20 evrov.

Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

JALA NETI

Beseda jala v sanskrtu pomeni voda, neti pomeni tehniko čiščenja, kriya pa pomeni akcijo. Torej je jala neti kriya tehnika spiranja nosnic s slano vodo. Je 3. tehnika purifikacije telesa v sklopu Hatha yoga Satkarme. Hatha joga je jogijska znanost, ki uči kako očistiti celotno fizično telo skozi satkarme (tehnike čiščenja, kot so asane, pranayame, mudre, bande in koncentracija) s ciljem doseči meditativno stanje.

Jala neti lahko izvajamo tudi kot samostojno prakso spiranja nosnic s slano vodo vsak dan, najbolje kot jutranji obred in na prazen želodec. Običajno se prakticira 1x na dan, v primeru prehlada, gripe ali bolezni dihal pa do 3x na dan. Več ne priporočajo, da ne pride do izsušitve sluznice v nosu zaradi slane vode. Nikoli se jo ne izvaja tudi takoj po jedi, najbolje, da počakate vsaj dve uri, če jo delate čez dan ali zvečer. Priporočljivo je narediti spiranje nosnic tudi pred meditacijo, če imate blokirani nosnici. S tem prečistite sluzi iz nosnih poti in uravnovesite pretok zraka in prane skozi nosnici.

Za prakticiranje jala neti morate imeti posebno »neti loto« - posodo za čiščenje. Lota je lahko narejena iz plastike, keramike, stekla, medenine, ali katerekoli druge kovine, ki ne onesnaži vode. Važno je, da je posoda oblikovana tako, da se dulec na koncu cevke udobno prilega nosnicam. Uporabite lahko tudi čajnik, samo da cevka ni prevelika ali preostra. Voda mora biti telesne temperature in temeljito zmešana s soljo v razmerju dveh čajnih žličk na liter vode. Taka mešanica vode in soli se imenuje fiziološka raztopina in vsebuje enako koncentracijo soli, kot jo imajo celice v našem telesu. Soli ne sme biti ne preveč in ne premalo, zato da je osmozni pritisk vode enak osmoznemu pritisku telesne tekočine. Mešanica mora biti izotonična. Tako tudi do minimuma zmanjšamo draženje sluznice. Če začutite pekoč občutek ali bolečino v nosu, pomeni, da je v vodi premalo ali preveč soli.

Kontraindikacije:

Te prakse ne smejo delati tisti ljudje, ki trpijo zaradi kroničnega krvavenja iz nosu, oziroma naj jo izvajajo le pod strokovnim vodstvom. Dobro je občasno za mesec ali dva s to prakso prenehati, najbolje poleti, ko je toplo.

Koristi spiranja nosnic:

Ta praksa ima široko paleto koristi in je zanesljiva pot k zdravju. Odstranjuje sluz in nečistoče iz nosnih prehodov in sinusov in omogoča pretok zraka brez ovir. Pomaga preprečevati in obvladovati bolezni dihalnega trakta, kot so seneni nahod, splošne alergije, sinusitis, prehlad, gripa, astma, pljučnica, bronhitis in pljučna tuberkoloza.Pomaga lajšati razne težave z ušesi, očmi, in grlom, vključno s kratkovidnostjo, senenim nahodom, določenimi tipi gluhosti, pomaga pri vnetjih mandeljnov, vnetjem sluznice in polipih v nosu.Jala neti blaži mišično napetost obraza, živčno trzanje ter pomaga vaditelju vzdrževati svež in mladosten videz.Ima hladilen in pomirjajoč vpliv na možgane in je dobrodejna pri zdravljenju epilepsije in migrene. Lajša zaskrbljenost, jezo in depresijo, odpravlja dremavost in napravi glavo lahko in svežo.Deluje stimulativno na cirkulacijo in prebavo.Jala neti stimulira živčne končiče v nosu, ki z vonjem prenašajo sporočila možganom in na podlagi tega pozitivnega ali negativnega sporočila, možgani nato sprožajo počutje na človeka in na uravnovešeno delovanje uma in telesa. Izboljšuje aktivnosti možganov in vsesplošno zdravje posameznika.Jala neti vnaša ravnovesje med levo in desno nosnico ter levo in desno možgansko hemisfero. Uravnoveša pretok ide in pingale, kar povzroči harmonijo telesa in uma ter ravnovesje vseh telesnih sistemov. Jogiji prakticirajo Jala neti za stimuliranje in aktiviranje ajna čakre (6. energetskega centra) in povečane zavedanosti ajna čakre.

IDA IN PINGALA

sta dva od treh najpomembnejših energetskih kanalov oziroma sil, ki potekajo vzdolž hrbtenice. Ida in pingala predstavljata dve osnovni obliki delovanja, po katerih delujejo vsi naši telesni in mentalni procesi. Ida je mentalna energija, ki nam daje znanje in zavedanje sveta. Pingala pa je vitalna energija ali osnovna energija življenja. Posledica uravnovešenega delovanja ide in pingale (mentalne in vitalne energije) pa je prebuditev tretje sile, ki se imenuje sušumna. To je spiritualna energija, ki nas popelje v višje zavedanje in nam razširi zavest. Cilj vseh jogijskih tehnik je uravnovesiti in harmonizirati ido in pingalo, tako da se združita v ajna (izg. adžna) čakri, kar nam odpre sušumna nadi oz. pot, preko katere dosežemo razširjeno zavedanje sebe in sveta.

AJNA ČAKRA

je energetski center, ki leži v sredini možganov v višini centra med obrvemi. To je sedež naše intuicije, naš nadzorni center in točka stekanja, kjer se združita ida in pingala. Predstavlja vrata, skozi katera vstopa človek v astralne in psihične razsežnosti zavesti. Ko ste v stanju popolne meditacije, vas skozi ajna čakro vodi vaš notranji guru (duhovni učitelj).

Izvajanje:

1.   Najprej napolnite menzuro, ki ima označeno 1 liter z vodo, ki je segreta na telesno temperaturo okoli 36 stopinj. Dodajte dve čajni žlički soli in dobro premešajte, da se sol popolnoma raztopi v vodi. Sol mora biti dobro prečiščena in dobro zmleta. Ko se sol raztopi v vodi, nalijemo eno četrtino litra v loto-posodico.

2.   Telo naj bo med izvajanjem v pravokotnem položaju, najbolje stoje nad banjo ali umivalnikom. Najprej zapremo oči in se sprostimo. Nato nagnemo ramena in glavo naprej in malce na stran in začnemo dihati skozi usta. Nato nežno vtaknemo dulec v zgornjo nosnico. Najbolje je začeti z levo nosnico ali pa tisto, ki je bolj prehodna. Se pravi, da tik pred prakso preverite, katera nosnica je bolj prehodna in s tisto začnete. Dulec se mora dobro stikati z nosnico, da voda ne kaplja ven, ampak gre skozi nosnico. Nagnite posodo tako, da teče voda skozi nosnico in ne po obrazu. Prilagodite položaj telesa tako, da omogočite vodi iztekanje ven skozi drugo nosnico.

Ko izvajamo prakso, se fizično zavedamo pravilnega položaja telesa in sproščenega diha skozi usta. Spiritualno pa se zavedamo ajna čakre.Pomembno je, da se voda pretaka samo skozi nos. Če vstopi v grlo ali usta, pomeni, da položaj glave ni pravilen in ga morate prilagoditi. Po izpiranju mora biti nos pravilno posušen, sicer se lahko nosni prehodi razdražijo in se pojavijo znaki prehlada (ostanek vode vam teče iz nosa). Ne izpihujte nosa premočno, saj lahko s tem potisnete vodo v ušesa. Izpihovanje nosa mora biti hitro in intenzivno s poudarkom na izdihu, naj delujejo mišice trebuha. Najmanj pol ure po praksi ni priporočljivo iti ven na hladen zrak.

3.   Ko vsa voda iz lote steče skozi nosnico, sledi izpihovanje vode iz nosa s poudarkom na izdih. Vdih je pasiven, kolikor telo samo vdihne po poudarjenem in intenzivnem izdihu. Ko izdihujemo, uporabljamo trebušne mišice, ki se širijo in krčijo. Vodo izpihujemo tako, da najprej 20x izpihnemo skozi eno nosnico, nato pa 20x skozi drugo in nato še 20x skozi obe.

4.   Sedaj spet napolnimo loto s četrt litra vode in nagnemo glavo na drugo stran in ponovimo postopek, tako da položite dulec na drugo nosnico.   Ko postopek končate spet izpihujete nosnice, kot prej.

5.   Nato ponovno spiramo levo nosnico, sušimo in izpiramo desno nosnico in sušimo. Ko vode v menzuri zmanjka pomeni, da ste vsako nosnico izpirali izmenično dvakrat.

6.   Končamo tako, da stojimo zravnano z nogami narazen. Z vdihom dvignemo roke nad glavo in se nato upognemo naprej. S poudarjenim izdihom in glasnim izgovarjanjem HA-HA se upogibamo do tal, dokler popolnoma ne izpraznimo zrak iz pljuč. Zvok naj prihaja iz trebuha in ne iz grla. Nato z vdihom skozi nos dvigujemo roke in trup v pokončni položaj in nato spustimo roke ob telo.

7.   Temu še zadnjič sledi izpihovanje nosnic, na enak način, kot prej, le da sedaj z vdihom dvignemo roke zravnano nad glavo in se upognemo naprej. Nato se z rokami upremo ob kolena in v tem položaju izpihujemo. Naredimo 20 poudarjenih izdihov skozi eno nosnico, 20 skozi drugo in nato 20x intenzivno izpihujemo zrak in preostalo vodo skozi obe nosnici. Nato damo naprej roke pred sabo in se z vdihom dvignemo v zravnan položaj ter nato z izdihom spustimo roke ob telo.