ajurveda

AJURVEDA IN MARMA TERAPIJA

Ajurveda je znanost o življenju, marma terapija pa je njen integralni del. Je starodavni medicinski sistem, nastal v Indiji in je mati vseh drugih medicinskih sistemov. Ajurveda se ukvarja s človekom v celosti, z vseh vidikov njegovega življenja. Pravimo ji tudi 'Božanska medicina'.

Temelji na Samkhya filozofiji in načelu petih elementov, ki pravi, da je človek in vse kar obstaja kombinacija in preplet petih elementov – zemlje, vode, ognja, zraka in etra. Naravno ravnovesje petih elementov so različne konstitucije. Neravnovesje teh petih elementov pa se imenuje »dosha«. Glavna skrb ajurvede je prepoznavanje doš, njihovo pravilno uravnovešanje in preprečevanje njihovega nastanka. Eden med najpomembnejšimi koncepti ajurvede je koncept treh doš: vata, pita in kapha. Doše so različne kombinacije petih elementov in so edinstvene za vsakega človeka posebej. Govorijo nam o naravi neravnovesja. Tri doše upoštevamo pri določanju konstitucije posameznika, pri določanju izvora bolezni, pri obravnavah in metodah za vzdrževanje dobrega zdravja, pri vsakodnevni rutini in tisti povezani z letnimi časi, pri očiščevalnih terapijah (pancha karma), pri terapijah za tonifikacijo telesa, pri masažah, pri prehrani, pri vzdrževanju telesne kondicije, jogi itd.

V Anandajoga centru izvajamo ajurvedsko svetovanje in marma masažo na Viču, Cesta Dolomitskega odreda 10c.

Prijave in naročila sprejemamo na telefonski številki 041 928-327 ali po elektronski pošti: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

PCT PROTOKOL

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI ANANDAJOGA TEČAJEV!

ZA VSTOP IN  ZADRŽEVANJE V  PROSTORIH , KI JIH KORISTI ANANDAJOGA  ZA MASAŽE JE OBVEZNO DOKAZILO PCT:

 • POTRDILO O PREBOLELOSTI ALI
 • POTRDILO O CEPLJENJU ALI
 • NEGATIVEN TEST

IZPOLNJEN MORA BITI VSAJ EN POGOJ, KI NE VELJA ZA OSEBE MLAJŠE OD 15 LET.

V LJUBLJANI, 7.9.2021                 

 

AJURVEDSKO RAZSTRUPLJANJE IN ČIŠČENJE

Večina nas trpi zaradi nakopičenih strupov - Ame, ki zastaja v našem telesu v obliki neprebavljenih delcev hrane in odpadnega materiala zaradi prevelikega vnosa nepravilne hrane ali zaradi šibkega delovanja organov kot so jetra, ledvice, vranica, črevesje ipd. Ama - strupi blokirajo asimilacijo hranilnih snovi in povzročajo različne bolezni kot so alergije, artritis in rak. Ama slabi imunski sistem, destabilizira metabolizem in povzroča, da telo napada samega sebe. Ko je naš prebavni ogenj - Agni močan, se Ama ne kopiči v telesu. Kadar pa prebavni ogenj - Agni oslabi zaradi nepravilne prehrane in življenskega stila, se strupi začnejo kopičiti v telesu. Povzročajo slabo počutje, pomanjkanje energije, utrujenost, depresijo, prebavne probleme in končno bolezen.

Kopičenje Ame oziroma strupov v telesu prepoznamo, ko opazimo:

 • rumene ali bele obloge na jeziku (tudi rdeče pikice)
 • zadah iz ust
 • neprijeten telesni vonj tudi po umivanju
 • slabo prebavo (zaprtje, driska, vetrovi, kislina)
 • kopičenje sluzi v sinusih in grlu ter izkašljevanje debele sluzi
 • občutek težkosti telesa in toposti uma

Takrat je čas za razstrupljanje in čiščenje!

Ajurveda priporoča različne metode in tehnike, katerih cilj je zmehčati strupe, ki se oprijemajo stene tkiv, da se utekočinijo in odstopijo in jih pripraviti, da se izločijo skozi prebavni trakt. Namen teh metod je okrepiti prebavni ogenj - Agni, usmeriti strupe v globlje ležečih tkivih v prebavni trakt in jih izločiti iz telesa.

Razstrupljevalne oz. očiščevalne metode vključujejo:

 • uporabo gheeja za mehčanje in utekočinjanje strupov
 • uporabo grenkih in ostrih zelišč, ki pokurijo strupe in izboljšajo moč prebavnega ognja
 • spiranje črevesja s slano vodo
 • terapevtsko bruhanje
 • spiranje nosnic s slano vodo
 • postenje
 • fizična aktivnost kot je joga, hoja, tek, ples ipd. da se telo in um dobro predihata in se na ta način pospeši izločanje strupov
 • zdravo izpostavljanje sončnim žarkom in vetru

Pomlad je čas, ko sonce postaja močnejše in se začne sneg topiti. Ko se toplota povečuje v naravi, takrat se tudi strupi, ki so se akumulirali v telesu ćez zimo, lažje izločijo iz telesa. Pomembno je, da te strupe izločimo v prehodu med zimo in pomladjo, da ne povzročimo nastanka različnih bolezni v poletnem in jesenskem času.

Najboljše obdobje je 14 dni pred in 14 dni po nastopu pomladi.

V tem mesecu sem za vas pripravila program razstrupljanja telesa in uma!

Na jogi bomo delali asane, pranajame in meditacije za ta namen. Za boljši učinek pa vam priporočam, da doma izvajate Ingverjevo rutino ter Shatkarme - tehnike čiščenja telesa, ki vam jih pošiljam v prilogi.

Živimo v času globalnih sprememb glede razmevanja zdravja. Pomembno vlogo pri oblikovanju nove paradigme zdravja ima ajurveda, kot sistem naravnega zdravljenja, ki spodbuja zdravje z uporabo naravnih netoksičnih substanc in daje velik pomen stanju misli in čustev. Glavni ključ za ohranitev zdravja je ozaveščenost. Spoznajte govorico svojega telesa in bodite pozorni na to, kako vaše telo, um in čustva reagirajo na spreminjajoče se pogoje v vašem okolju in na številne vidike v vašem vsakodnevnem življenju (npr. hrano, ki jo uživate, odnose z ljudmi...).

Uporabite znanje ajurvede za ohranitev zdravja na fizičnem, psihičnem in čustvenem nivoju ter živite zdravo, ustvarjalno, harmonično in zadovoljno življenje!

Veliko veselja vam želim pri odkrivanju edinsvtenosti in lepote vaše biti!

Saša Miklič

www.anandajoga.si