Čakra joga – Junij 2024

by | Sep 27, 2023

ČAKRE

Čakre so centri subtilne energije v telesu. Kot vetrnice se vrtijo s hitrostjo svetlobe in izžarevajo spektralne barve, pri tem pa vsaka vibrira s svojo lastno frekvenco. Te barve sestavljajo našo avro, ki nas obkroža in nas povezuje z drugimi ter s celotnim vesoljem.

V telesu je sedem do osem glavnih ter veliko število manjših čaker. V našem telesu so prisotne na energetskem nivoju. Njihova lokacija ustreza področju, kjer se združujejo živci, v brahialnem ter križničnem delu (glavne čakre) ter komolcih in kolenih (manj pomembne čakre), kjer je visoka električna aktivnost.

Neprimeren življenjski stil ipd. lahko blokira pretok energije skozi čakre, kar se odraža v porušenem delovanju avtonomnega živčnega sistema. Na primer, ko zavzamemo obrambno držo, kot odgovor na negativen dražljaj, prekinemo pretok energije v čakrah. Hatha joga nevtralizira te blokade in omogoča ponovno ˝osvetlitev˝ čaker, oziroma jim omogoči prosto vrtenje.

Prebuditev speče energije Kundalini sprosti močan pretok energije skozi čakre. Ta proces se lahko zgodi spontano, ko je učenec v stiku s svojim duhovnim učiteljem, ki prebudi njegovo zavedanje lastnega potenciala. Ponavadi se to zgodi preko dotika, lahko pa tudi samo preko pogleda ali same prisotnosti mojstra. To je poznano kot Shaktipath ( prenos duševno- duhovne energije). Ko človeško zavedanje prehaja skozi astrološko dobo Rib v dobo Vodnarja, vedno več ljudi doživlja različne stopnje prebujanja Kundalini.

Prebujanje Kundalini je kot priklop na visokonapetostni vod in zahteva skrbno pripravo. Hatha joga pripravi učenca na prebuditev Kundalini in istočasno omogoči njen dvig.

ASANE

Asane povezujejo telo in um. Dihalne tehnike povezujejo zavest in nezavedno, meditacija z zavedanjem čaker pa povezuje človeka z vibrirajočo energijo vesolja. Porabite nekaj trenutkov in se s pogledom potopite v to sliko čaker, potem pa meditirajte  tako, da jih vizualizirate v svojih mislih. Čakre se bodo pojavile kot nežna, iskriva svetloba v vaši notranjosti.

Živčni sistem (Motor Homunkulusa)

Živčni sistem razporedi možgansko moč po potrebi. Deli telesa, ki zahtevajo visoko zavedno spretnost zaposlujejo večji del možganov in imajo več krogotokov in večje število nevronov na posamezno mišično skupino. Roke in jezik so eni glavnih primeri takih telesnih področij. Hrbtne mišice, kot na primer ledvene in zadnjične mišice zaposlujejo veliko manjši del možganov.

Znanstveniki so kartirali področja človeških možganov, ki so aktivna pri delovanju določenih delov telesa in ustvarili t. i.  načrt Homunkulusa – majhnega človeka.  Ta slika je izdelana na podlagi delovanja motoričnega sistema v človeku. Podobno so izdelali tudi za delovanje senzoričnega sistema.

Preučevanje homunkulusa nam pokaže, da je količina možganske energije potrebne za delovanje palca na roki večja od količine za delovanje celotnega medeničnega obroča. Možgani so dinamični in prilagodljivi. Neprestano se tvorijo nove in nove živčne povezave, da zadovoljijo številne zahteve. To dejstvo je osnova za prebujanje mišic in jasnovidnosti v jogi. Z razvijanjem jogijskih praks, rasteta in se širita naše telo in zavest.

V januarju nadaljujemo s tečajem Čakra joge na dveh lokacijah in sicer:
– Vsak torek ob 19h in četrtek ob 13h na Viču in/ali
– Vsako sredo ob 20h na Fužinah!
Tečaj je namenjen vsem tistim, ki si želite s pomočjo joge prepoznati, vzljubiti in obvladati svojo naravo in svoje sposobnosti!
Zdravje našega telesa, kvaliteta naših misli in čustev ter moč naše duše določa kvaliteten pretok energije v čakrah oziroma energijskih prevodnikih, ki v našem telesu delujejo na subtilnem nivoju.
V telesu je sedem do osem glavnih ter veliko število manjših čaker. Prisotne so na energijskem nivoju. Na fizični ravni so povezane z žlezami za notranje izločanje in sistemom živčevja. Njihova lokacija ustreza področju z visoko električno aktivnostjo, kjer se združujejo živci – v brahialnem ter križničnem delu (glavne čakre) ter komolcih in kolenih (manjše čakre). Nadzirajo kroženje prane – energije.

Neprimeren življenjski stil, živčna napetost, strah ipd. blokirajo pretok energije skozi čakre, kar se odraža v porušenem delovanju avtonomnega živčnega sistema. Na primer, ko zavzamemo obrambno držo, kot odgovor na negativen dražljaj, prekinemo pretok energije v čakrah in s tem ošibimo delovanje organov ter sistemov v telesu.

Na tečaju Čakra joge bomo spoznali sistem čaker ter njihov vpliv na zdravje in delovanje vitalnih telesnih organov, misli in čustev. Naučili se bomo uporabljati različne jogijske tehnike za izboljšanje pretoka energije v čakrah. S povečanjem prane oziroma energije, se naše telo avtomatično odzove z zdravim in uravnovešenim delovanjem tako na fizični kot tudi psihični in čustveni ravni. Rezultat pa je mir in zadovoljstvo.
Tečaj Čakra joge vodi certificirana učiteljica joge in ajurvedska marma terapevtka Saša Miklič in traja od oktobra 2023 do junija vključno 2024.

Prijavite se lahko tudi preko spodnjega kontaktnega obrazca

Ali se strinjate z shranjevanjem osebnih podatkov ( GDPR )

8 + 3 =