Izpiranje nosnic

by | Okt 2, 2023

IZPIRANJE NOSNIC – JALA NETI KRIYA

Beseda jala v sanskrtu pomeni voda, neti pomeni tehniko čiščenja, kriya pa pomeni akcijo. Torej je jala neti kriya tehnika izpiranja nosnic s slano vodo. Je 3. tehnika purifikacije telesa v sklopu Hatha yoga Satkarme. Hatha joga je jogijska znanost, ki uči kako očistiti celotno fizično telo skozi satkarme (tehnike čiščenja, kot so asane, pranayame, mudre, bande in koncentracija) s ciljem doseči meditativno stanje.

Jala neti lahko izvajamo tudi kot samostojno prakso spiranja nosnic s slano vodo vsak dan, najbolje kot jutranji obred in na prazen želodec. Običajno se prakticira 1x na dan, v primeru prehlada, gripe ali bolezni dihal pa do 3x na dan. Več ne priporočajo, da ne pride do izsušitve sluznice v nosu zaradi slane vode. Nikoli se jo ne izvaja tudi takoj po jedi, najbolje, da počakate vsaj dve uri, če jo delate čez dan ali zvečer. Priporočljivo je narediti jala neti tudi pred meditacijo, če imate blokirani nosnici. S tem prečistite sluzi iz nosnih poti in uravnovesite pretok zraka in prane skozi nosnici.

Za prakticiranje jala neti morate imeti posebno »neti loto« – posodo za čiščenje. Lota je lahko narejena iz plastike, keramike, stekla, medenine, ali katerekoli druge kovine, ki ne onesnaži vode. Važno je, da je posoda oblikovana tako, da se dulec na koncu cevke udobno prilega nosnicam. Uporabite lahko tudi čajnik, samo da cevka ni prevelika ali preostra. Voda mora biti telesne temperature in temeljito zmešana s soljo v razmerju dveh čajnih žličk na liter vode. Taka mešanica vode in soli se imenuje fiziološka raztopina in vsebuje enako koncentracijo soli, kot jo imajo celice v našem telesu. Soli ne sme biti ne preveč in ne premalo, zato da je osmozni pritisk vode enak osmoznemu pritisku telesne tekočine. Mešanica mora biti izotonična. Tako tudi do minimuma zmanjšamo draženje sluznice. Če začutite pekoč občutek ali bolečino v nosu, pomeni, da je v vodi premalo ali preveč soli.

Kontraindikacije: Te prakse ne smejo delati tisti ljudje, ki trpijo zaradi kroničnega krvavenja iz nosu, oziroma naj jo izvajajo le pod strokovnim vodstvom. Dobro je občasno za mesec ali dva s to prakso prenehati, najbolje poleti, ko je toplo.

Koristi: Ta praksa ima široko paleto koristi in je zanesljiva pot k zdravju. Odstranjuje sluz in nečistoče iz nosnih prehodov in sinusov in omogoča pretok zraka brez ovir.

Pomaga preprečevati in obvladovati bolezni dihalnega trakta, kot so seneni nahod, splošne alergije, sinusitis, prehlad, gripa, astma, pljučnica, bronhitis in pljučna tuberkuloza.

Pomaga lajšati razne težave z ušesi, očmi, in grlom, vključno s  kratkovidnostjo, senenim nahodom, določenimi tipi gluhosti, pomaga pri vnetih mandljih, vnetju sluznice in polipih v nosu.

Jala neti blaži mišično napetost obraza, živčno trzanje ter pomaga vaditelju vzdrževati svež in mladosten videz.

Ima hladilen in pomirjujoč vpliv na možgane in je dobrodejna pri zdravljenju epilepsije in migrene. Lajša zaskrbljenost, jezo in depresijo, odpravlja dremavost in napravi glavo lahko in svežo.

Deluje stimulativno na cirkulacijo in prebavo.

Jala neti stimulira živčne končiče v nosu, ki z vonjem prenašajo sporočila možganom in na podlagi tega pozitivnega ali negativnega sporočila, možgani nato sprožajo počutje na človeka in na uravnovešeno delovanje uma in telesa. Izboljšuje aktivnosti možganov in vsesplošno zdravje posameznika.

Jala neti vnaša ravnovesje med levo in desno nosnico ter levo in desno možgansko hemisfero. Uravnava pretok ide in pingale, kar povzroči harmonijo telesa in uma ter ravnovesje vseh telesnih sistemov. Jogiji prakticirajo Jala neti za stimuliranje in aktiviranje ajna čakre (6. energetskega centra) in povečane zavedanosti ajna čakre.

Prijavite se lahko tudi preko spodnjega kontaktnega obrazca

Ali se strinjate z shranjevanjem osebnih podatkov ( GDPR )

13 + 6 =