Vsak dan je dober dan za jogo

JOGA ZA ZDRAVO TELO, MIREN UM IN SPROŠČENO POČUTJE

Joga ni starodaven mit, namenjen le posameznim izbrancem. Koristi joge lahko uživa vsakdo, ki želi živeti v harmoniji s svojo naravo in najti srečo na vseh ravneh bivanja. To pomeni na fizični, mentalni, čustveni in duhovni ravni. Joga nam da prožno in gibčno telo ter jasnost in umirjenost uma. Z jogo pridemo v stik s svojo dušo. Ko pa enkrat spoznamo svojo dušo, odkrijemo blaženo stanje in nismo več tako dovzetni za stres ter lažje prenašamo različne težave in ovire v življenju.

Beseda »joga« pomeni »enost« oziroma »združenost« in izhaja iz sanskrtske besede »yuj«, kar pomeni »združiti«, »dati na uzdo«. Ta enost ali združitev je v duhovnem smislu opisana kot povezanost individualne zavesti z univerzalno zavestjo. Pomeni spoznanje, da smo vsi ENO. Celo vesolje, vse je povezano.

 

 

Na bolj praktični ravni je joga način, ki nam pomaga uskladiti telo, um in čustva. Kadar živimo neskladno, naše telo zboli, um je raztresen, razpršen, depresiven. Vodijo nas jeza, zaskrbljenost in strah. Nimamo višjega cilja. Vodi nas le želja za osebnim dobičkom in materialnimi dobrinami. Postanemo plen potrošništva in izkoriščanja. Postanemo tujci sami sebi. Ko pa se poglobimo v prakso joge, spoznamo in osvojimo različne telesne in mentalne tehnike, ki vnašajo v naše življenje zdravje, samo-nadzor in harmonijo. Sposobni smo se učinkovito spopasti s problemi sodobnega življenja.

Joga je pot iz teme v svetlobo, je proces prepoznavanja bistva življenja. Postanemo sam svoj zdravnik, pridobimo spoštovanje in moč pravilnega razlikovanja in razumevanja. Znamo prepoznati resnico in živeti v skladu z njo.

Za večino ljudi pa joga preprosto pomeni način vzdrževanja zdravja in dobrega počutja v naraščajoče stresni družbi.

Odloči se za jogo

Asane odstranjujejo fizično neudobje, ki se je nakopičilo čez dan v pisarni in pri sedenju za računalnikom. Razrahljajo hrbtenico, napravijo sklepe prožnejše, izboljšajo cirkulacijo in prebavo, urejajo delovanje imunskega sistema. Dajo nam energijo in delovno kapaciteto.

Sprostitvene tehnike umirijo um in povečajo učinkovitost mišljenja.

S tehnikami dihanja in pranajamo povečamo kapaciteto pljuč, se povežemo s svojim dihom in začutimo notranji ritem in mir. Samodejno pridemo v stanje meditacije in izkusimo združenost telesa, uma in duha.

Poleg zadovoljevanja potreb posameznikov, pa predstavljajo principi joge prave vrednote za človeštvo nasploh. V času, ko se zdi, da svet zavrača vse pretekle vrednote, ne da bi bil sposoben ustvariti nove, priskrbi joga ljudem sredstvo, s pomočjo katerega najdejo lastno pot do svojega bistva. Joga je način, s katerim človek najde svoj skriti notranji potencial, svoje poslanstvo v življenju. Kajti šele, ko spoznamo svoje pravo poslanstvo ter živimo in delujemo v skladu z njim, postanemo srečni. Postanemo zadovoljni sami s seboj in ljudmi okrog sebe. Na površje pridejo razumevanje in sočutje do sebe in drugih.

V tem pogledu pomeni joga veliko več od zgolj fizičnih vaj. Pomeni pomoč pri vzpostavljanju novega načina življenja, ki zajema tako naš notranji svet, kot tudi zunanjo realnost. Vendar je takšen način življenja izkušnja, ki je ni mogoče razumeti intelektualno, preko knjig ali interneta. Resničnost postane le s prakso in skozi lastno izkušnjo. Je proces in je potovanje v samega sebe.

Cilj joge je, da smo srečni in srečni smo takrat, kadar smo si blizu.

Koristi joge

Prožnost in gibčnost telesa

Neoviran pretok energije

Mentalna jasnost

Obvladovanje stresa

Čustveno ravnotežje

Sreča in zadovoljstvo v življenju

Sestavni deli joge

Asana

Posebni telesni položaji, ki odpravljajo blokade ter odpirajo energijske kanale in psihične centre

Pranajama

Tehnike dihanja, ki aktivirajo in uravnavajo pretok prane – vitalne energije na telesni, čustveni, mentalni in energijski ravni

Joga nidra

Metoda samozdravljenja, ki odpravlja posledice stresa in odkriva ter preprečuje bolezni še preden se fizično manifestirajo

Koncentracija

Sposobnost koncentracije in discipliniran um poveča učinkovitost ter zmanjšuje stres, ne glede na dogodke, ki nam jih življenje prinese na pot

Meditacija

Je potovanje vase in spoznavanje pravega sebe onkraj uma in oblike, kar prinese stanje sreče in zadovoljstva v tem trenutku

Razsvetljenje

Je jasno in nenadno spoznanje, da smo vsi in vse, kar obstaja eno. Je navdih in vpogled v veličastnost stvarjenja